Selamat siang

Na 14 dagen vertoeven op het paradijselijke Bali, geef ik jullie graag een eerste update over hoe het leven me hier vergaat.

Op maandag 8 april was het zover, na maanden voorbereiding en een intens afscheid van vrienden en familie, stapte ik met bijzonder veel enthousiasme, nieuwsgierigheid en ook wel een klein hartje op het vliegtuig.

Gekalmeerd door enkele glazen rode wijn (dank u Singapore Airlines) en menige romantische komedie later, landde ik dinsdagavond om 21 uur plaatselijke tijd in Denpasar. Dit voelde voor mij enigszins vertrouwd aan aangezien ik in 2017 reeds drie weken ben gaan backpacken in Bali.

Na de nacht te hebben doorgebracht in een klein hotel aan de luchthaven nam ik de volgende dag de “Kura-Kura”, het plaatselijke openbaar vervoer in Bali a.k.a. een schattig uitziend fluogroen busje dat toeristen veilig en voor geen geld op bestemming brengt. Met de nadruk op veilig, want het verkeer in Bali is in feite een attractie op zich met auto’s die bumper aan bumper rijden en scooters all over the place. Misschien best dat deze kleine wegpiraat haar internationaal rijbewijs niet bij zich heeft.

Het drukke stadsleven achter ons latend, passeerden we geleidelijk aan steeds meer en meer rijstvelden en palmbomen richting Ubud, de artistieke en culturele hoofdstad van Bali.

Ubud vormde tevens de setting van de bekende film “Eat pray love” met Julia Robberts in de hoofdrol en is een echt yogawalhalla. Toen ik twee jaar geleden een eerste keer in Ubud verbleef en dus eigenlijk een half jaar vooraleer ik me zelf aan de zonnegroeten waagde, voelde ik mij hier al een beetje thuis. Ik was dan ook redelijk euforisch toen ik bij het binnenrijden van Ubud en desondanks mijn rampzalig oriëntatievermogen, verschillende plaatsen herkende. Het lijkt wel alsof de tijd er heeft stilgestaan.

De eerste paar dagen in Ubud heb ik nog even de innerlijke diva in mijzelf losgelaten en verbleef ik in een iets luxueuzere hostel waarbij ik mijn dagen besteedde aan het zwembad en babbelen met andere backpackers. Ik leerde onder andere een meisje uit Polen kennen die net in Thailand een vrijwilligersprogramma met verzorging van olifanten had afgerond. Zalig toch?! Het is eens iets anders dan een dagvaarding of een conclusie schrijven.

Dag drie was eventjes andere koek toen ik geconfronteerd werd met een eerste, zij het dan wel minimalistisch probleem. Trouw blijvend aan mijzelf en aangezien dit er volgens mij allemaal bijhoort, wil ik ook deze momenten graag met jullie delen.

Eén van de hoofdredenen om mijn reisavonturen in Bali te starten is het verder uitdiepen van mijn Ashtanga yoga practice, iets waar ik vorig jaar mee gestart ben bij Yogaloo te Sint-Niklaas.

Vooraleer ik naar Bali vertrok had ik dan ook een plaatselijke Ashtanga yoga teacher gecontacteerd en hem onmiddellijk voor twee maanden vooruitbetaald, geheel “kimpulsiefje”-gewijs, want het zou wel goed zijn. Niet dus, het viel jammer genoeg dik tegen. De yogastudio was piepklein en drukbezet waardoor je moest opletten om je yogi-buurman of buurvrouw geen stamp te geven en de teacher geen tijd noch ruimte had om de studenten te corrigeren/adjusten. Nochtans is Ashtanga yoga en de klassieke “Mysore style” waarop het beoefend wordt een uitdagende dynamische yoga-practice, hetgeen de noodzakelijke persoonlijke begeleiding vergt.

Ik voelde mij ’s avonds dan ook een beetje teleurgesteld en mijn humeur beterde er niet op toen het nog eens begon te stortregenen ook; momenteel is het hier het einde van het regenseizoen.

Hier zat ze dan: “Miss yoga in Bali”. Mijn bijzonder relatief “leed” was gelukkig van korte duur, want niet veel later had ik in een plaatselijk restaurantje met een andere yoga teacher een inspirerend gesprek. Zij verwoordde het simpel, maar terzelfdertijd ook zeer mooi “you have to speak your truth”.

Zo gezegd zo gedaan en dezelfde avond nog stuurde ik de Ashtanga yoga teacher een heel eerlijk en misschien ook wel enigszins “lawyerish” getint e-mailtje. Resultaat: mijn centen terug.

Namasté.

Ondertussen ben ik sinds vorige week mijn Yoga-practice gestart bij Ashtanga Yoga Bali Research Center en hier heb ik werkelijk nog geen seconde spijt van gehad. De vrouwelijke Yoga-teacher Radha is heel down to earth, en al kan ze dan wel niet tippen aan mijn Guruyi Lotte, met haar 29 jaar ervaring heeft ze een heel individualistische benadering van Ashtanga yoga opgebouwd die gericht is op de preventie van blessures. Als kers op de taart is de setting van de yogastudio prachtig: door de palmbomen omringd in het midden van de jungle, inclusief kokosnoot na de les.

Ondertussen is alles hier dus op zijn pootjes terecht gekomen en begint het door te dringen hoe gelukkig ik mijzelf mag prijzen om hier te zijn. Exactly in the right place in the right moment.

Nog tot 8 mei blijf ik lessen volgen bij Radha, met deze week een ‘Intensive Ashtanga Yoga Course’ zijnde een vijfdaagse yogaworkshop na de lessen die ik volg met nog negen andere enthousiaste yogi’s, allemaal vrouwen en één dappere man.

Mijn dagen zijn momenteel dus grotendeels gevuld met yoga en spontane uitstapjes tussendoor. Zo bezocht ik vorige week met een groepje backpackers de Tirta Empul tempel, ook wel “The Holy Water Temple” genoemd ,waar je middels een gans ritueel gereinigd wordt door het heilige water en bevrijd van alle slechte karma en persoonlijke demonen. All fresh and clean.

Het afgelopen weekend zocht ik met twee lieftallige Ashtangi’s de parelwitte stranden van Uluwatu op: zon, zee, strand en vele surfers op de indrukwekkende golven. Niet voor beginners alleszins en daarom zal ik zelf pas dit weekend met een andere yogi de golven trotseren in Canggu, waar ik twee jaar geleden ook lessen nam.

Later dan ook ongetwijfeld nog veel meer over het surfen.

Het thuisfront hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken: Het gaat me hier goed en voorlopig is alles “rozengeur en zonneschijn”.
4 gedachten over “Selamat siang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s